În urma perchezițiilor conduse de ofițerii DIICOT, în această dimineață în București și alte 14 județe, în scopul destructurării unei grupări de traficanți de țigări, au fost depistați doi inspectori ANAF Deva și doi polițiști, care făceau parte din gruparea infracțională. Persoanele vizate au fost duse la sediul audieri într-un dosar cu un prejudiciu de peste 12.700.000 de euro.
Informații de ultimă oră, în dosarul grupării de traficanți de țigări! În urma perchezițiilor efectuate marți dimineață, patru funcționari cu statut special au fost ridicați de DIICOT. Este vorba despre Adrian Bițiș și Marinela Mărculescu de la ANAF Deva, Flavius Roșu, polițist la Postul de Poliție Covăsânț, care este și fiul inspectoarei Mărculescu și un polițist de frontieră din județul Călărași.
Cei patru au fost vizați de ancheta celor de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice a IPJ Arad și DIICOT Timișoara.
Potrivit DIICOT este vorba de două grupări infracționale care, în perioada 2020-2024,”ar fi procurat bunurile accizabile din afara României, le-ar fi introdus fraudulos în țară (cu complicitatea sau susținerea unor funcționari), transportat și depozitat, în scopul valorificării pe piața neagră”, potrivit comunicatului DIICOT.
Una dintre grupări era condusă de Cristian Apostol, fost inspector vamal, și de Stelian Tocia, patron de cluburi în București și Constanța, iar cea de-a doua grupare era condusă de Daniel Blănaru zis „Blană”, liderul lumii interlope din municipiul Fălticeni și de arădeanul Nicolae Gîrbu, condamnat cu suspendare anul trecut pentru contrabandă, indică aceeași publicație.
Cei doi inspectori Antifraudă, Adrian Bițiș și Marinela Mărculescu, și polițistul de la Postul de Poliție Covăsânț, Flavius Roșu, și totodată fiul inspectoarei Antifraudă , erau susținătorii rețelei.
Toate persoanele vizate de anchetă au fost conduse la sediul DIICOT Timișoara pentru a fi audiate. În total, peste 50 de mandate de aducere au fost emise pe numele persoanelor cercetare.
Cercetările efectuate au reliefat că, în perioada 2022 – 2024, membrii celor două grupuri infracționale au procurat bunurile accizabile din afara României, le-au introdus fraudulos în țară (cu complicitatea sau susținerea unor funcționari din cadrul autorităților publice), transportat și depozitat , în scopul valorificării pe piața neagră.
„Pe parcursul administrării probatoriului au fost indisponibilizate cantităţile de 38.019.640 ţigarete (din care peste 24.000.000 pe parcursul a 12 acțiuni de prindere în flagrant), 64 tone tutun pentru fumat, 8,3 tone de materiale pirotehnice şi au fost desfiinţate 3 fabrici clandestine de ţigarete de contrabandă, două aflate pe teritoriul României şi una în Cehia. Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului prin activitatea infracţională a celor două grupuri se ridică la suma de 12.740.000 euro”, se mai arată în comunicatul DIICOT
FOTO: DIICOT